12 Şubat 2009 Perşembe

Oy Kullanacak Öğrenciye Dikkat

29 Mart 2009'da yapılacak yerel seçimlerde benimde içinde bulunduğum büyük bir grup yani üniversite öğrencileri okudukları şehirlerde oy kullanacak.

YSK tarafından yapılan bu düzenlemenin sebebinin ne olduğunu araştırmaya kalkarsak bir kaç sonuç çıkıyor.

  • Öğrencilere Büyük Kolaylık
  • Eğitimli kişilerin memleketlerine dönüp kararsızların oylarını etkilememeleri
  • Belli şekilde kanlarına girilip oy kararları değiştirilmiş öğrencilerin elden kaçıp gitmemesi
  • Hizmet alınan yerde oy kullanılması

Bence en çok üstüne gidilmesi gereken nokta hizmet alınan yerde oy kullanılması olması gerekirken Öğrencilere Büyük Kolaylık adı altında tanıtımlar yapıldı.

Peki öğrenciler hizmet aldıkları, yılın büyük kısmını geçirdikleri şehirde adayları ne kadar tanımaktalar. Bence bütün adayların (partilerin demek istemedim ama tanıtımları genellikle partiler üstlendiği için adayların) değerli gördüğü öğrenciler tarafından tanınırlığı çok düşük.

Bunların haricinde bir seçmen 5 farklı oy kullanacak: Büyükşehir Belediye Başkanı, İlçe Belediye Başkanı, İl Genel Meclisi, Belediye Meclisi ve muhtar.

İstanbul için devam edersem diğer illerdeki durumu da incelemiş olacağım sanırım. Bir öğrenci büyük ihtimalle oy kullanırken karar vermiş olacağı tek isim Büyükşehir Belediye Başkan adayı olacaktır. Bunun haricinde kullanacağı oyları sağlıksız bir biçimde sandık başında karar verecektir. Ayrıca öğrenci yerleşiminin çok yoğun olduğu yerlerdeki bu durum belediye başkanı ve muhtar başta olmak üzere büyük karambolde verilen oylardan oluşacaktır ve bu seçimlerin sağlıksızlığını meydana getirecektir.

Kendimin de yapacağı gibi oy vermeye gitmeden 1 hafta öncesinde adayları internetten araştırmak ne kadar büyük bir bilgi sağlayacaktır bana bilmiyorum ama benim tercih edeceğim yöntem budur.

Umarım tüm adaylar bu yeni durumu göz önüne alıp tanıtımlarını ve bilgilendirme toplantılarını buna göre hazırlarlar. Çünkü bu yazıyı yazdığım tarihe kadar daha bir belediye başkanı hakkında birşey duymuş değilim, adayların kimler olduğundan habersizim, muhtara oy vereceğim ama muhtar adayları kimdir bilmiyorum bile.

Hala Nerede Oy Kullanacağından Habersiz Olanların İlacı:

Seçmen Bilgisi Sorgulama

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder